Toimittaja Risto Malin ottaa kantaa pikavippikeskusteluun Mainonta&Markkinoinnin kommentissa. Pikavipeille on jo säädetty korkokatto, mutta se ei koske yli 2000 euron luottoja. Lisäksi pikavippejä tarjoavat yritykset ovat luoneet asetuksen jälkeen paketteja, joilla korkokattorajan voi helposti kiertää.
STK Rahoitus on palvelu, joka kilpailuttaa pikavippejä ja kulutusluottoja asiakkaidensa tarpeisiin. Ei yllätä, että STK Rahoituksen joulukuussa julkistamassa selvityksessä löydettiin huomattavia eroja pikavippien hinnoista. Jo 2 000 euron lainoissa, voi olla vuositasolla useiden satojen eurojen hintaerot. Tämä tekee lainojen todelliset vuosikulut todella korkeiksi. Ääritilanteessa muutaman sadan euron lainastakin voi joutua maksamaan jopa saman verran korkoja ja kuluja.
7 – 27 prosenttia ovat tavallisten suomessa toimivien rahoitusyhtiöiden lainojen nimelliskorko. Todellisuudessa lainan todellinen vuosikorko voi olla jopa 50 %, kun mukaan lasketaan muut kulut, kuten tilinhoitopalkkiot ja avausmaksut. STK Rahoitus on havainnut, että esim. 1 000 euron luotossa, halvin vakuudeton laina voi olla jopa yli 200 euroa kalleinta lainaa edullisempi. Hinnat on tarkasteltu lainoille, jossa on 12 kuukauden maksuaika.
Kovin vääntö on kohdistunut vuosia pikalainojen markkinointiin ja niiden hinnoitteluun. Lieveilmiöitä riittää, vaikka yöaikaan lainaaminen kiellettiin jo useita vuosia sitten.
Pikavipeille on jo säädetty korkokatto, mutta se ei koske yli 2000 euron luottoja. Lisäksi pikavippejä tarjoavat yritykset ovat luoneet asetuksen jälkeen paketteja, joilla korkokattorajan voi helposti kiertää.
Tehokkaimmaksi tavaksi ehkäistä huomattavan kalliiden lainojen myöntämistä, olisi korkokattosäätelyn laajentaminen kohdistumaan myös suurempiin lainoihin. Asiasta on tehty jo lakialoite, eläkkeelle jääneen kuluttaja-asiamiehen toimesta. Sama kannanotto löytyy myös oikeusministeriön arvomuistiosta, käytäntöön ei kuitenkaan olla vielä asiassa päästy.
Myös markkinaoikeuteen vieminen, on toiminut kuluttaja-asiamiehen yhtenä keinona. Tänä syksynä markkinaoikeus teki päätöksen, jossa 4finance Oy:tä kiellettiin 100 000 euron sakon uhalla toimittamaan asiakkaille luottoehtoja vasta sitten, kun lainasopimus on jo syntynyt. Kieltoon meni myös osakeyhtiön tapa ilmoittaa luoton korko päiväkorkona.
Markkinaoikeuden päätöksen kuuluu myös maininta siitä, että 4finance Oy:n viivästyskorko on kohtuuton sen ollessa 182,5%. Tämän suuruisen koron käyttö kiellettiin, mutta oikeus ei kuitenkaan määritellyt mikä sen sijaan olisi kohtuullinen korko. Yrityksellä on siis edelleen mahdollisuus pyytää suurta viivästyskorkoa, kunhan se on edes hieman alle 182,5 %.