Pikavipit auttavat vuosittain satoja tuhansia suomalaisia mitä erilaisimmissa arjen eteen tuomissa rahantarpeissa. Vippi käytetään niin yllättäviin kuin suunniteltuihinkin menoihin, ja pikavippi voi esimerkiksi mahdollistaa koko perheen muutaman viikon mittaisen ulkomaanmatkan. Pikalainapalvelut tarjoavat helposti lainaa netistä ja saat kaikista palveluista lainaa ilman vakuuksia, joten pikalainojen hakuprosessissa ei ole lainkaan turhaa byrokratiaa.

Pikavippien kirjo on erittäin laaja, ja lainoja löytyy 5-2000 euron väliltä. Takaisinmaksuaikaakin on valittavissa muutamista päivistä aina kahteentoista kuukauteen saakka, joten saat juuri sen suuruisen lainan kuin tarvitset, niin pitkällä takaisinmaksuajalla kuin sinulle parhaiten sopii. Jos haluat maksaa lainasi takaisin pienissä erissä, voit ottaa sen pitkällä maksuajalla, ja jos taas voit maksaa koko lainasi kerralla takaisin tietyn ajan kuluttua, voit ottaa sen lyhyemmällä maksuajalla ja näin säästää kuluissa.

Pikalainapalvelut tarjoavat asiakkaillensa mahtavia etuja, ja esimerkiksi pikavippipalvelu Vivus tarjoaa uusille asiakkaillensa ilmaista lainaa 5-400 euroa, 1-30 päivän takaisinmaksuajalla. Myös Viestilaina tarjoaa asiakkaillensa ilmaisen 50 euron vipin seitsemän vuorokauden, eli yhden viikon takaisinmaksuajalla.

Monilla on vipeistä sellainen käsitys, että ne olisivat törkeän kalliita, mutta tämä ei ihan pidä paikkaansa. Käsitys vippien törkeän kalliista hinnoista on täysin median luoma, ja siinä on käytetty hyväksi todellista vuosikorkoa, joka vippipalveluiden on lain mukaan pakko ilmoittaa lainojensa yhteydessä. Todellista vuosikorkoa ei voi laskea alle vuoden laina-ajalla oleville lainoille, tai tuloksesta tulee täysin vääristynyt. On selvää, että laina vaikuttaa kalliilta, jos todellinen vuosikorko on useita satoja prosentteja.

Todellisuudessa kukaan ei kuitenkaan maksa pikavipeistä satojen prosenttien korkoja. Onkin fiksumpaa katsoa vain euroissa, paljonko lainalle tulee kuluja. Vipeille kuluja tulee keskimäärin 25 prosenttia lainapääomasta, eli toisin sanoen jokainen lainattu euro tulee maksamaan noin 1,25 euroa. Pankkilainoille kuluja tulee 80 senttiä eurolle, eli pankista otettu kulutusluotto maksaa jokaista euroa kohden noin 1,80 euroa. Näinollen vippi on siis selvästi pankkilainaa edullisempi vaihtoehto, kuten Hetilainaa24.fi sivustokin kertoo.

Eduskunnassa on viime aikoina käyty kiivasta keskustelua lakialoitteesta, jonka olisi määrä kieltää pienet ja lyhytaikaiset luotot, eli toisin sanoen vipit, kokonaan. Perusteluna kiellolle on käytetty sitä, että pikavipit aiheuttaisivat nuorille ylivelkaantumisia. Todellisuudessa vipit eivät kuitenkaan aiheuta ylivelkaantumisia kovin usein, ja vain alle yksi prosentti maksuhäiriömerkinnöistä juontaa juurensa pikavipeistä.

Tuntuu muutenkin ihmeelliseltä, että jos ylivelkaantumisia halutaan vähentää, niin miksi kuluttajat kuitenkin pakotetaan ottamaan suurempia ja pidempiaikaisia luottoja kieltämällä pienet ja lyhytaikaiset luotot kokonaan?